Steel-X

Customer Story

No items found.

Process equipment for fishing industry

"Vi er veldig fornøyde med IronCAD som vårt verktøy for den totale prosessen fra første konsept på fabrikkdesign, samarbeid med kunde og leverandør til produksjonsdokumentasjon og tegninger. Den nye grafiske ytelsesøkningen i IronCAD 2018 er utrolig og gjør det mulig å jobbe flytende, til og med på små detaljer i vår komplette sammenstillings fil av fabrikk som er mange GB stor og som inneholder tusenvis av deler og komponenter. Andre nye funksjoner for shrinkwrap og quick produtions drawings, som bulk drawing generation verktøyet reddet meg faktisk med å greie fristen denne høsten"

Petter Brørs, senior designer

Mer om Steel-X.

Kunsten å designe fabrikker som drifter innsiden av en båt  

Steel-X ligger i Ålesund, det er et lite firma etablert av fire brødre i 2009, som leverer ingeniørtjenester. De jobbet opprinnelig i fra leide verkstedfasiliteter og spesialiserte seg på produksjon av prosessutstyr i rustfritt stål til fiskeindustrien. De leverer komplette fiskeforedlingsanlegg som er brukt ombord i store fiskefartøy, ofte trålere. I mange tilfeller er prosjektene på helt nye fartøy, slik at de hele veien jobber sammen med skipsbyggeren.

Med trålere som er på sjøen i flere uker av gangen, sorteres, bearbeides, fryses og pakkes fisken ombord av moderne utstyr, det er dermed klargjort for lossing og frakt direkte til grossist når de legger til kai. En typisk fabrikk er ekstremt kompleks og inkluderer enkle stativer, tanker, transportører og kasser så vel som høyteknologiske robotmaskiner for skjæring, frysing, emballasje og palletering av de ferdige produktene. Alt utstyr er produsert i rustfritt stål for å forbli rent og hygienisk matsikkert og på samme tid røft nok til å holde i flere år og fungere hele året i verdens tøffeste miljø.

Steel-X er ansvarlig for design, spesifikasjoner og all produksjon av tynnplate metall, med mye tilleggs utstyr (motorer, frysere, lager, etc.) som blir kjøpt gjennom en tredjepart. Derfor er de også ansvarlig for å levere og installere hele løsningen for kunden.

En Intuitiv CAD plattform perfekt for ingeniører uten erfaring

I begynnelsen tok brødrene et kurs i et tegneprogram for å forstå CAD og hva det kunne gjøre for dem, men de fant ut at hele tilnærmingen til design var for ukjent for dem. I tillegg var det for krevende å bruke, spesielt som nybegynnere. De visste at det ville bli så godt som umulig å tegne anlegg i 2D på grunn av utfordrende utforminger.

Som et nytt selskap i en industri med stor konkurranse og etablerte aktører, visste de at de trengte å være annerledes og tilby en unik fordel. Deres innovative tilnærming til design måtte samsvare med verktøy som skulle hjelpe dem å produsere modeller raskere, mer nøyaktig enn konkurrentene og kunne presentere pålitelige visualiseringer som ville vinne tillit og sikre anbud. Tidlig innså de for å oppnå suksess måtte de ha en 3D løsning som var enkel å bruke, kunne importere geometri fra ulike leverandører som alle bruker ulike tegneverktøy, endre oppsett raskt og enkelt, og lage gode visualiseringer som er avgjørende for å sikre kontrakter. Steel-X evaluerte flere produkter før de fant IronCAD som ganske tydelig hadde det de var ute etter. I 2009 kjøpte de IronCAD og etter et dagskurs kunne de lage modeller.

Steel-X sin første store kontrakt

I 2011 sikret Steel-X seg sin første store kontrakt - design og produksjon av en fabrikk for bearbeiding av reke og fisk ombord i en eksisterende tråler. Bruken av detaljert 3D-modellering i en enkelt scene, gjorde at Steel-X kunne forutse og forhindre sammenstøt og forstyrrelser som minimerte problemer på stedet og kunne holde prosjektet på riktig spor og innenfor budsjett. Å ha et intuitivt designsystem med visningsapplikasjon  som lar hele teamet se og innhente live designdata bidro også til å minimere potensielle feil.

Etter en suksessfull implementering tildelte kunden dem en ny kontrakt på en fabrikk til deres nybygg M/Tr Hopen, en 74 meter lang tråler.

I årene som kom  vokste selskapet gradvis, og i 2013 måtte de ha nye lokaler, derfor kjøpte de lokaler ved bryggekanten i Skarbøvik i Ålesund. I 2016 fikk Steel-X tildelt en betydelig kontrakt for å levere den første av fire store avanserte fiskeforedlingsfabrikker som skulle tilpasses en flåte av nye norskdesignede 86-meters skip bygd i Russland for JSC Arkhangelsk flåten.

Å bygge en høyteknologisk prosesslinje ombord i et skip krever mye mer planlegging enn en fabrikk på land. For dette prosjektet måtte alt være prefabrikkert deretter implementeres innenfor skipets struktur under produksjon. Plasseringspunkter for alle maskinene var sveist på skipets struktur tidlig i konstruksjonsfasen i Russland, før levering av utstyr fra Norge. For å sikre en problemfri byggeprosess var det viktig å ha godt samarbeid på alle data gjennom alle fasene.

CAD som støtter mer enn bare et design

I utgangspunktet ville Steel-X ha et CAD produkt for å konfigurere og designe systemer, men over årene har det vokst til å omfatte alle områder i deres virksomhet, fra salg til kommunikasjon med leverandører, kunder og skipsbyggere på kontrakt for å bygge skipene.


IronCAD vil gjerne høre fra kundene sine og ser alltid etter måter for å ligge et steg foran kravene. 2018 oppdateringen bygger på produktets tradisjonelle styrker, men leverer også enda flere samarbeidsmuligheter som selskaper som Steel-X enten er ute etter i dag eller noe de sannsynligvis vurderer for fremtiden.

Assistant
Close